Ny forskning viser, at daglig brok og negativitet er skadeligt for vores hjerneceller. Faktisk kan den negative tænkning ikke kun smitte, så vi selv begynder at brokke os, den kan reelt også gøre os dummere.
Vi kender alle behovet for at brokke og beklage os. Vi er utilfreds med et eller andet, stort som småt, men alligevel har vi ingen reel intention om at forsøge at ændre det. Så hvad gør vi? Vi brokker os naturligvis. Til en kollega, til kæresten, til alle der gider lytte.
Negativitet avler kun mere negativitet
Forskningen dokumenterer nu, at længerevarende brokkeri og negativitet ganske enkelt skader hjerneceller og således gøre os dummere og mere uengagerede. Fordi vores hjerne fungerer som en modtagelig muskel betyder det, at hvis vi befinder os i en negativ mental tilstand jævnligt, så er sandsynligheden for at vi bliver smittede stor, og derved selv ubevidst viderefører den negative stemning.
Online undersøgelser kan forebygge brokkeri
Derfor er denne forskning dårlig nyt for enhver virksomhed, hvor der hersker en negativ brokkekultur – uanset om det sker i krogene eller åbenlyst i kantinen. Brok er som oftest et resultat af at dialog og kommunikation er ikke-eksisterende. Af samme årsag bør enhver virksomhed løbende foretage en undersøgelse for at kortlægge, om der hersker utilfredshed blandt medarbejderne, der kan forårsage den skadelige brok.
Med en af vores undersøgelser kortlægges virksomhedens fysiske og psykiske arbejdsmiljø, og det er efterfølgende nemt at måle, om der hersker en generel tilfredshed med tingenes tilstand – eller om der er grobund for brok og utilfredshed.
4 råd til at undgå brok og negativitet
Hvis du arbejder et sted, hvor brok er en integreret del af kulturen på din arbejdsplads, så kan du benytte én af følgende 4 enkle strategier, der vil beskytte din mentale sundhed mod kollegers brok:
- Stil spørgsmålet “Hvad vil du gøre ved det?”. Dette simple spørgsmål kan let få en kollega til at klappe i, fordi du signalerer at konkret handling altid er løsningen på problemet.
- Meditér dig væk. Sidder du fanget i orkanens øje, så træk den mentale osteklokke ned over hovedet, hvis du gerne vil beskytte dine hjerneceller. Bare husk at smile og nikke på de rigtige tidspunkter.
- Vær positiv og konstruktiv – uden at være overfladisk. Vær det gode eksempel ved at være løsningsorienteret – og skab (hvis muligt) en positiv virkning på dine omgivelser.
- Forlad brokkeriet. Fortæl din kollega at for meget brokkeri virker trættende på dig, og gå en tur så du får fornyet ilt og energi til din hjerne.